Brödfestival 2010

Historiska museet

För tredje året i rad var Slovakien representerat på Brödfestivalen som pågick den 25-26 september 2010 på Historiska museet i Stockholm.

Språkdagen 2010

sprakdagen

Den 27 september har den Europeiska Kommissionen organiserat i samarbete med bl. annat den Slovakiska Republikens Ambassad den Europeiska språkdagen i Europahuset. Språkcaféet har varit en stor succé och deltagarna hade möjlighet att lära sig några slovakiska fraser.

Slovakien är finalist i Stenhammartävlingen

Macikova

Sopranisten Lenka Máčiková från Slovakien var finalist i Stenhammartävlingen, Skandinaviens största musiktävling. Finalen var den 17. juni 2010 i De Geerhallen i Norrköping. Av alla de kandidater som ansökte till tävling antogs 83 stycken från 29 länder.  

Konstutställningen "Spår: Europa efter Berlinmurens fall"

Spar

Med anledning av 6-års jubileumet för EU:s utvidgning år 2004 var  5 till 20 maj i Europahuset konstutställningen "Spår: Europa efter Berlinmurenfall" med konstnären Michal HudaksBilder från vernissage

Slovakiska dräkter

Sloverige - Figurer Oldich Richter

Lördagen den 23 januari 2010 skedde en festlig invigning av utställningen Krona och krans – smycka till fest och bröllop på Sigtuna museum. Utställningen är ett samarbete mellan Sigtuna museum, Länshemslöjdskonsulenterna och olika ambassader i Sverige. Utställningen som pågår fram till den 7 mars 2010 vill inspirera besökarna till att utforma personliga fester och bröllop och har sin utgångspunkt i olika kulturers folkliga traditioner Chefen för Sigtuna museum Sten Tesch höll ett inledningstal för de ca 200 besökarna som kommit till museet och förklarade därefter utställningen för öppnad. Inledningsvis bjöds det på en dräktvisning av bröllops-, fest-, och högtidsdräkter från olika kulturer, bl.a. Slovakien, Polen, Irak, Estland och Japan samt Sverige med Sydvästra Uppland och Sorunda. 

Följande slovakiska dräkter visades: kvinnlig bröllops- och festdräkt från byn Lendak samt en manlig festdräkt från byn Ždiar (båda byar ligger i norra Slovakien). Sångerskan Anna-Katarina framförde tillsammans med sina föräldrar en s.k. odobierka som visar hur den blivande bruden tar farväl av sina föräldrar (hon får bl.a. föräldrarnas välsignelse). Texterna framfördes på svenska och sedan sjöngs den slovakiska sången Zbohom ostavajte (Farväl). Denna sång visas även nonstop som musikvideo i utställningsrummet med brudkronor och utgör en del av hela utställningen. Andra slovakiska inslag är böcker om slovakiska folkdräkter, fotografier på bröllopspar, keramik från Modra, dockor gjorda av majsblad, koppartrådhantverk. Besökarna kan även ta med sig turistmaterial om Slovakien.

Foto - klicka här , här och här.

Projekt SLOVERIGE

Sloverige - Figurer Oldich Richter

Svensk slöjd och slovakiska ÚĽUV (Slovakiens Hemslöjdsförbund) har gemensamt projekt - SLOVERIGE.  I butiken Svensk Slöjd (Nybrogatan 23 i Stockholm, Storgatan  41 i Linköping) kan man under hela 2009 köpa slovakiskt hantverk som t.ex. trähästar, dekorerade ägg, keramik. skinnföremål, knivar. Den 19 september presenterades projektet Sloverige på Hemslöjden i Östergötland av Anna Åhlin, profilansvarig, Svensk Slöjd AB. Som en av tre platser i landet har Hemslöjden i Östergötland fått möjlighet att presentera unik svensk och slovakisk slöjd i samarbete med SVENSK SLÖJD och UĽUV, Centre for Folk Art Production in Slovakia. Här presenteras internationel slöjd som förenar. Slöjd som pekar på likheter i uttryck och material. Slöjd som är unik. Hemslöjden visar utvald slöjd med tydliga kvalitetskriterier och det traditionella uttrycket tolkat i tiden. Satsningen ställer tingen sida vid sida för ett helhetsuttryck som är större än sina delar. I butiken möts den täljda slöjden genom Miloslav Jaros, Uno Davidsson, Mikale Nilsson, Ludvig Zachrisson och Patrik Arlid. Foto - klicka här , här och här.

Filmklubben: PACHO, STRÅTRÖVAREN FRÅN HYBE

pachohybsky zbojnik

Tjeckiska centret i samarbete med Slovakiska ambassaden presenterar 15.06.2010 den legendariska slovakiska komedin PACHO, STRÅTRÖVAREN FRÅN HYBE med Jozef Króner i huvudrollen som stråtrövaren Pacho och regi av Martin Ťapák (1975).

Slovakiska filmen Živý bič

Filmen Zivy bic

Den Slovakiska filmen Živý bič (The Living Scourge) från 1966 av Martin Ťapák som bygger på författaren Milo Urbans roman med samma namn, var den 27 april 2010 på Tjeckiska centret.

Slovaliska filmen Boxaren i döden

Utstallning

Den slovakiska filmen BOXAREN OCH DÖDEN (1962) av Peter Solan var på Tjeckiska centret tisdagen den 23 februari 2010. För mer info klicka här

Slovakiska filmen Other World

Ine svety

Den 16 september 2009 samlades ca 150 personer på biografen STURE i Stockholm för att se den flerfaldigt belönade slovakiska dokumentärfilmen "Iné svety" (Other worlds). Projektet organiserades av Slovakiens ambassad i samarbete med Svensk-Slovakiska Föreningen vars medlem Svetlana Hlavčáková initierade hela projektet. Innan filmvisningen talade Slovakiens ambassadör i Sverige Peter Kmec bl.a. om området Šariš, där filmen spelats in och där flera olika folkslag med olika kulturella bakgrunder bor inom samma område. Efter filmvisningen som fick mycket positiv respons bl.a. för regissören Marko Škops val och framställning av de färgastarka karaktärerna bjöds det på förfriskningar med tilltugg i STURE-biografens lokaler. Stämningen var mycket god!
Foto - klicka här

Slovakiska filmen Blind Loves

Blind Loves

Den 13. oktober 2009 samlades ca 30 personer på Tjeckiska centret i Stockholm för att se den slovakiska filmen Blind Loves av Juraj Lehotský.  Filmen har visats världenöver och vunnit ett flertal filmpriser. Visades under Stockholms filmfestival 2008.

Film „Foxes“ på Stockholm film festival

Foxes

Den 24 - 26 november 2009 på Stockholms biografer kan man se den filmen Líštičky (Foxes) av slovakiska manusförfattarinnan och regissören Mira Fornay.

Chatam Sofer i Stockholm

Chatam Sofer

I Judiska Centret i Stockholm (Nybrogatan 19, 3tr) var till August 2009 en fotoutställning av Viera Kamenická om Chatam Sofer (1762 - 1839), en av Europas ledande rabbiner under 1800-talets. Utställningen var ett samarbete mellan Slovakiens och Israels ambassad och Judiska församlingen.

Vinskörd 2009

Vinobranie
Under september månad anordnas det i ett flertal vinområden i Slovakien traditionella vinskördefester. Då serveras bl.a. det unga vinet burčiak tillsammans med specialiteter ur det slovakiska köket som t.ex. lokše och husacina (potatisplättar och gåsrätter):
Račianske vinobranie (vinskörd), 11.-13. september,  Radvanský jarmok (marknad), 11. - 13. september,
Malokarpatské vinobranie (vinskörd i Pezinok), 18.-20. september,
Modranské vinobranie (vinskörd i Modra), 25.–27. september, Deň tokajských viníc (Tokai vin), 26. september 2009.


Biennial of illustrations 2009

P. Lipa 

I Bratislava var utställningen Bienále Ilustrácií det är världens största visning av barnboksillustrationer. De tävlande och prisbelönta bidragen kan man se i Kulturhuset på Námestie SNP 4.9. - 26.10.2009.

Julmarknad på Bratislava 2009

Christmas in Bratislava

Första veckan i advent inleds Bratislavas kända och mycket omtyckta julmarknader på bl.a följande platser: Hlavné, Františkánske a Hviezdoslavovo námestie. Stånd med god mat, dryck och traditionella julprodukter (bl.a. vackra handgjorda föremål) är öppna från den 27 november till den 23 december 2009. Upplev en härlig julatmosfär och avnjut t.ex. varené víno (varmt vin), medovina (honungsvin) eller lokša s makom (pannkaksliknande rätt med potatis som bas med vallmo) och goda julkakor. Olika kulturevenemang (typiska slovakiska julsånger) framförs på scenerna intill stånden och förgyller vistelsen på julmarknaden. 

Nyårsafton i Bratislava 2009!

Bratislava New Year Nyårsafton i Bratislava innebär mycket bra musik på ett flertal öppna scener mitt i gamla stan! Ni kommer uppleva de bästa musikgrupperna som spelar på Hlavné námestie (Stor torget) hela natten lång, ni kommer finna en mänge restauranger som är perfekta för en romantisk middag på tumanhand, eller om ni vill festa med tillsammans med vännerna så finns det många mysiga barer att välja mellan. Firandet av nyårsafton från alla världens hörn kommer sändas utomhus på en stor bildskärm, tillsammans med fyrverkerier ovanför staden och floden Donau...och glädje ända till fram gryningen på de vackraste ställena i Bratislava. Välkomna det nya året på ett nytt ställe! Fira i Bratislava! Här finner ni mer information om boende, logi och resor.

Balsäsongen 2010 i Slovakien!

Bratislava New Year

Den årliga balsäsongen
2010 inleds traditionsenligt med januaribalen som går av stapeln i Bratislava Operans historiska byggnad den 9 januari. Vackra damers och herrars sällskap, det internationella kökets delikatesser, bra musik och åtminstone en vals kan även Ni njuta av! T.ex. på den 18. representativa balen anordnad av dagstidningen SME, på Östslovakernas bal (Ples východniarov), Orava balen (Oravsky ples), Country balen, Rotary klubbars balar..., eller varför inte avsluta säsongen med Bratislava Balen den 13. febuari 2010.

Fira pasken i Slovakien!

Velka noc 

Har ni lust att njuta av utomhusvistelser ute i naturen och varsolen, golf eller spaanläggningar av högklassig kvalité? Pröva da pa en vistelse över pask i ett hotell eller pensionat i Slovakien! Vistelser fran 3, 4 till 7 nätter finns just nu till förmanliga priser! Ett brett utbud och möjlighet till bokningar och här.

Skidorterna i Slovakien 2010!

Lyzovacka 

Har ni känslan av att Sälen eller Östersund är fullt av folk eller ligger för långt bort? Dra fördel av en billig flygresa från Stockholm (Skavsta) till Bratislava och besök några av de mest kända slovakiska skidorterna som t.ex. Donovaly, JasnáMartinské hole, Veľká Rača, Kubínska hoľa, Vysoké Tatry, Štrbské pleso m.m. Titta på webbkameror! Och efter en god skidåkning kan ni ta igen er och/eller relaxa i någon av de mycket fräscha, moderna och barnvänliga vattenvärldarna som t.ex.Tatralandia Liptovský Mikuláš, Aquacity Poprad, Thermalpark Bešeňová.